Prędkościomierz nie działa, wskaźnik paliwa wariuje

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Darpek
    Drive
    • 2010
    • 45

Pamietam, ze tez tak kiedys mialem, ale to bylo na gwarancji, wiec nie wiem co z tym robili. Faktycznie cos tam jest nie tak :diabelski_usmiech
  • Konrad_wawa
    Ambiente
    • 2008
    • 112

Witam, po wymianie skrzyni biegów nie działa mi prędkościomierz i komputerek, który pokazuje ile przejechane, średnia prędkość itd. Działa jedynie obrotomierz. Natomiast wskazówka ilości paliwa wariuje i rusza się sama raz do dołu raz do góry. Kiedy skręcę ostro samochodem wskazówka spada do rezerwy i słychać "beeep" a następnie sobie wraca do normalnego poziomu. Czy ktoś wie co to jest?

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Masz uszkodzony czujnik prędkości ten w skrzyni biegów . Dlatego wariuje Ci paliwo bo samochód traktowany jest jakby stał . Są wówczas też złe wskazania yemperatury zewnętrznej a komputer pokazuje spalanie w motogodzinach. Szarpie też silnik przy delikatnym dawaniu gazu. Po wymianie czujnika wszystko wróci do normalności.
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• auspuf
        Classic
        S_OCP Member
        • 2007
        • 3

Dzis pojawił sie u mnie ten sam problem w octavi 1,6 AEE z 98r.
        Po podłaczeniu do VAGa okazało się że nie ma błedów i wszystko powinno być OK., ale nie jest.
        Najpierw (wczoraj) wskazówka wskaźnika poziomu paliwa "pływała" od rezerwy wywołujac bib do polowy wskaźnika, natomiast dzis po przejechaniu paruset metrów przestał działac predkosciomierz.

Gdzie w Warszawie najlepiej jest sprwdzic/wymienic czujnik predkosci lub jak najlepiej samemu dobrac sie do niego na parkingu pod domem nie tworzac sobie niepotrzebnych problemów?

Komentarz

• Konrad_wawa
          Ambiente
          • 2008
          • 112

Ja już mam to naprawione. Okazuje się, że tak jak pisał koja86, rzecz dotyczyła czujnika w skrzyni biegów. Trudno to znaleźć w jakimś sklepie, ale w końcu udało mi się dostać w jednym warsztacie zajmującym się elektroniką samochodową.

Wygląda to mniej więcej tak: LINK ...i kosztuje 40-50zł.

Mechanik zmienia to w 2 minuty, wymiana jest bardzo prosta. Mój niestety nie miał takiej kostki pod ręką, więc po prostu dał mi ją do ręki, a ja jeździłem po Warszawie bez prędkościomierza ..i szukałem warsztatu w którym to znajdę. Jak już dostałem, to do niego wróciłem, zamontował mi i teraz śmiga wszystko super.

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

a moze cie nabil w butelke bo ten lik co pokazales przedstawia czujnik od ABS`u i montowany jest przy kolach a nie w skrzyni.
            Czujnik powinien kosztowac min 120zl zamiennik i powinien wygladac jakos tak :
            pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• koja86
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 3178

pablo_doctor, sam czujnik w aso kosztuje około 40 zł cały z dolnym elementem wchodzącym do skrzyni 120zł . Ale ASO ma same czujniki do kupienia .
              Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• pablo_doctor
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2007
                • 791

kumam, bede wiedzial na przyszlosc..
                pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Wiecman
                  Drive
                  • 2004
                  • 81

podepne sie pod temat .... u mnie jest tak ze raz dziala a raz nie dzialaja wszystkie na raz wskazowki .... co to moze byc ???

Komentarz

• auspuf
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 3

WSTEPNA diagnoza mojego problemu juz jest:

Umarł czujnik prędkości. Umierajac zniszczył naped w skrzyni biegow.
                    Koszt wymiany ok 200 pln.

[ Dodano: Sro 27 Sie, 08 20:21 ]
                    Zamieszczone przez Wiecman
                    podepne sie pod temat .... u mnie jest tak ze raz dziala a raz nie dzialaja wszystkie na raz wskazowki .... co to moze byc ???
                    Podpinałes pod VAGa by przeprowadzic test wskaznikow?
                    U mnie w 2 warsztatach zabawe zaczynali wlasnie od tego

Komentarz

• koja86
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 3178

Zamieszczone przez Wiecman
                      u mnie jest tak ze raz dziala a raz nie dzialaja wszystkie na raz wskazowki .... co to moze byc ???
                      temat wielokrotnie wałkowany masz uszkodzony licznik
                      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Aro23
                        Drive
                        • 2007
                        • 57

Witam,
                        mam identyczny problem jak koleżka Konrad_wawa.
                        Mam pytanie czy można takim autkiem spokojnie jeździć czy stanie się tak jak u Auspuf'a i coś się poniszczy w skrzyni?
                        Przy okazji czy VAG to zdiagnozuje? Jeśli tak to prośba to forumowiczów z Wa-wy czy któryś nie chciałby przetestować co się stało w moim autku i koledzy też może poradzą gdzie w Stolycy to najtaniej wymienić?
                        Dzięki z góry za podpowiedzi.
                        Wesołych Świąt przy okazji...
                        powrót do Skodzianki, mam nadzieję, że nie będzie tak jak z ostatnią

Komentarz

• koja86
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 3178

Vag wykaże usterkę czujnika prędkościomierza Jeździłem bez tego czujnika dość długo ale jazda jest uciążliwa ze względu na żabki jakimi auto się porusza przy ruszaniu .U mnie nic nie nawaliło więcej ale czujnik w ASO to 65 zl czy warto się męczyć ?
                          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• OCTAVIA_IE
                            Drive
                            • 2008
                            • 40

Ja mialem tak w golfie, ktorego niedawno wymienilem na octavke
                            Tez sie naczytalem, ze czujnik itd. Ale pojechalem do znajomego mechanika. Zajrzal pod maske, potem wyjal akumulator i okazalo sie, ze kabelki wyszly spod izolacji, przerdzewialy i pekly. Przyciecie, zlutowanie i zaizolowanie kabelkow pomoglo.
                            Moze warto najpierw sprawdzic kable.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• Aro23
                              Drive
                              • 2007
                              • 57

Witam,
                              dzięki za wieści. Jak na razie autko porusza się normalnie, rzadne "żabie" skoki jeszcze nie występują. Kabelki naturalnie, że sprawdzę a i czujnik jak widzę nie jest kosmicznym kosztem, tylko pech chciał, że stało się to na Święta i zwyczajnie teraz nie mam czasu się tym zająć.
                              Mam nadzieję, że 600km jej nie zaszkodzi :lol:

Komentarz

• OCTAVIA_IE
                                Drive
                                • 2008
                                • 40

Tak wlasnie jest, rzeczy psuja sie w najmniej odpowiednim czasie. U mnie bylo to tuz przed sprzedaza auta
                                Ja okolo 500km zrobilem z tym defektem i nic sie nie stalo.

Komentarz

• Aro23
                                  Drive
                                  • 2007
                                  • 57

jak na razie za mną już 260km i na razie śmiga, zobaczymy czy przetrzyma święta :lol:
                                  Teraz do stołów forumowicze - najlepszego

[ Dodano: Pon 29 Gru, 08 16:00 ]
                                  Witam po świętach,
                                  Mam pytanie czy ktoś z Warszawy ma VAG-a i miałby chwilę, żeby zczytać błędy z mojej Octavki lub ewentualnie zna namiar na dobry i tani warsztat, który by wykonał taką usługę i stwierdził co jest nie tak z tym prędkościomierzem??
                                  Z góry dzięki

[ Dodano: Pon 05 Sty, 09 13:27 ]
                                  Witam w Nowym Roku,
                                  może jednak ktoś jest z Warszawy kto ma VAG-a i chwilkę żeby mi pomóc lub zna dobry warsztat (dobry i tani), w którym mi zdiagnozują problem Octavki?

[ Dodano: Sro 14 Sty, 09 18:54 ]
                                  no to problem się wyjaśnił. Jak słusznie niektórzy podejrzewali padł czujnik w skrzyni biegów. Teraz nie pozostaje nic więcej jak takowy zakupić i znaleźć "specy" co go wymienią. Chyba że wymiana jest dziecinnie prosta i mogę to zrobić sam :?: :roll:

Komentarz

• bartekkac
                                    Classic
                                    • 2008
                                    • 20

Ja mam chyba ten sam problem ale nie ma Vaga żeby stwierdzić to na pewno ,
                                    Powiedzcie lepiej gdzie jest ten czujnik w skrzyni biegów ?????
                                    To może go znajdę

Komentarz

• przemek0291
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 1

CZUJNIK PRĘDKOŚCI

Witam! Odświeże troche temat bo mam taki sam problem, lecz nie moge znaleźć tego czujnika. I mam jeszcze jedno pytanie czy w Skodzie Octavii 1.9 SDI 2003r sa 2 czujniki prędkości jeden normalny a drugi od cofania? Bardzo bym byl wdzieczny za kazda odp i bardzo przydałyby się zdjęcia. Z góry dziekuje za pomoc!

Komentarz

• rafal-rafik
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 66

Witam...
                                        Czujnik prędkości wymieniony, a prędkościomierz nadal stoi, wskaźnik paliwa wariuje a auto robi "kangurki" przy 1100-1200 obr. Program diagnostyczny wskazuje błąd czujnika prędkości. Za co się teraz zabrać?

Komentarz

• krzypaw
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 88

Podepnę się pod temat, dopadło mnie niestety to samo, czyli wskaźnik paliwa wariuje, prędkościomierz stoi. Czy możeci mi wyjaśnić gdzie jest ten czujnmik, żeby samemu się do niego dobrać??

Komentarz

• rafal-rafik
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 66

Kolego krzypaw czujnik prędkości masz na skrzyni biegów, na górze, dostaniesz się do niego od strony filtra powietrza. Jednak zanim wydasz 130 zł na nowy czujnik przejrzyj dokładnie wiązkę elektryczną zaczynając pod akumulatorem, później pod filtr powietrza aż do podszybia. Bardzo możliwe, że gdzieś przewody pogniły i robią zwarcie. U mnie właśnie tak było i niepotrzebnie kupiłem czujnik, a zwrócić do sklepu się nie dało bo nie przyjmują nigdzie zwrotów części elektronicznych.

Komentarz

• krzypaw
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 88

Właśnie wieczorem zauważyłem że nie mam także wstecZnego. Nie wiem czy czujnik skrzyni biegów odpowiada tajkże za wsteczny??

[ Dodano: Pią 09 Lis, 12 16:56 ]
                                              Zabrałem się po południu do roboty, poznosiłem narzędzia a okazało się że bezpiecznik do wymiany

Komentarz

• rafal-rafik
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 66

bezpieczniki posprawdzałeś kolego ?

Komentarz

• krzypaw
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 88

Zamieszczone przez rafal-rafik
                                                  bezpieczniki posprawdzałeś kolego ?
                                                  No tak, i okazało się że jeden do wymiany, a po wymianie wszystko w normie

Komentarz

Pracuję...